Geschiedenis

Ontstaan

Op 25 juni 1955 werd het dweilorkest De Graapendaelers opgericht, toen nog een boerenkapel als. Een tiental leden kwam tot de conclusie dat het wel iets voor muziekvereniging Ons Genoegen zou zijn om net als vele andere muziekverenigingen een boerenkapel op te richten. De grote animator van de groep was Gait Jacobs.

 

Een nieuw begin

In 2010 werd er door een aantal jeugdigen voorgesteld aan het bestuur van Ons Genoegen of zij vanuit de vereniging een dweilorkest mogen oprichten, om als vereniging ook popmuziek aan de dag te leggen. Het bestuur ging hier natuurlijk mee akkoord, waarna gelijk werd begonnen met rondvragen wie er mee wilden doen. Een aantal leden van de fanfare reageerden hier enthousiast op en er was genoeg animo om het dweilorkest op te richten.

 

Kleding

Het uniform van de leden van de boerenkapel bestond uit een zwarte manchester broek, een blauw gestreepte boezeroen met daarover een blauwe kiel, een zwarte pet en een rode zakdoek om de hals. Ter completering waren er dan nog de witgeverfde klompen. Bij de start als dweilorkest werd besloten een nieuw uniform aan te schaffen. Het nieuwe uniform staat beschreven op de pagina "De Graapendaelers".

 

Naamgeving

Een gebied ten noorden van Terwolde heette vroeger het Grapendaal. Wanneer je van Terwolde naar Welsum rijdt, kom je nogsteeds een straat tegen die de Grapendaalseweg heet. De leden van de kapel vonden dit een mooie naam voor de boerenkapel. Vandaar dat wij ons De Graapendaelers noemden. Ook na de her-oprichting bleven wij onszelf De Graapendaelers noemen.

 

Buitenland

Een van de leden van de boerenkapel kwam met de opmerking: 'Wat zou het toch mooi zijn als we samen in Luxemburg gingen spelen.' Direct kwam er een antwoord: 'Nou, als je dat zo mooi vindt, moet je er zelf maar voor zorgen dat het voor elkaar komt!'. Zo gezegt zo gedaan, in 1996 speelde en kampeerde de Graapendaelers in Hosingen in Luxemburg. Ze speelden niet alleen in Hosingen, maar ook in Vianden en Trois Vierges, met groot succes.

Optredens in het buitenland waren de Graapendaelers wel gewend, want eens in de vijf jaar had Ons genoeger een uitwisseling met onze zustervereniging Welden uit Duitsland. Tijdens een van de uitwisselingen werd ook de boerenkapel gevraagt om op te treden. Natuurlijk gingen we hiermee akkoord, en we speelden met groot succes voor drieduizend man.

Ook in 1998 zijn we nog met de tent en caravan naar Tecklenburg in Duitsland geweest om daar muziek te maken.

 

Follow us!

 


Sponsor


Muziekverenigingen